Press "Enter" to skip to content

Kitesurflessen – Uit de ogen van een Londenaar

Ik had voor het eerst het genoegen om kitesurfen te zien en voor het eerst kitesurflessen te krijgen zo’n 18 maanden geleden toen ik op vakantie was in Miami. Daar stond ik dan, corona in de ene hand en my good lady in de andere toen ik opkeek en zag dat een kerel met een vlieger de lucht in werd gebracht. Ha ha, ik lachte voordat ik besefte dat de man een schildpad aan zijn voet had. Nadat ik mijn bier had neergezet, realiseerde ik me dat hij in feite met grote snelheden vloog met een vlieger en wat leek op een boogyboard dat aan zijn Kitesurfen voeten was bevestigd. Het was echt een van de gekste dingen die ik had gezien. De man reed met een snelheid van ongeveer 50 mph en sprong op golven voordat hij de lucht in vloog en weer terug naar beneden. Ik was stomverbaasd en keek naar hem tot aan het strand van Miami, dat zo lang is als een dam. Ik was zo onder de indruk van de sluwheid en moed van deze man dat ik besloot een aantal lokale bewoners te vragen of dit iets normaals was dat ik net zag of een afgelegen mandje dat het allemaal alleen deed.

Omdat ik een Londenaar ben, zie ik natuurlijk niet veel kitesurfers of boarders op weg naar mijn werk, dus, met respect, de lokale bevolking stond mijn onwetendheid toe. In alle opzichten was dit niet de enige man, sterker nog, dezelfde man die ik zag, geeft kitesurflessen voor de kost en had net zijn lunchpauze (leuke baan). Nadat ik mijn goede dame natuurlijk op een site had gezet om een reis door de Everglades te zien, schreef ik me in voor de kitesurfles. Mijn gids voor de dag was Jonny Taylor, blijkbaar een bekende pionier van de sport, naast andere extreme sporten. De lessen leken een goede prijs en om eerlijk te zijn kon het me niet schelen, ik wilde gewoon weten hoe ik het moest doen!

We begonnen en tot mijn teleurstelling begonnen we eigenlijk op het droge. Blijkbaar moet je wennen aan het vliegen met de vlieger voordat je ermee de lucht in gaat! Omdat ik niet eens een amateur-vlieger was, leerde ik een beetje traag, maar uiteindelijk leerde ik na een goed half uur hoe ik met mijn mooie flexifoil-vlieger moest vliegen.

De volgende stap was om daadwerkelijk de zee in te gaan en de vlieger je een stukje in verschillende richtingen te laten meeslepen, zodat je doorhebt wat er gaat gebeuren als je daadwerkelijk met de vlieger op een kitesurfplank stapt! Dit was erg leuk en helpt je echt te begrijpen in welke richting je de vlieger moet draaien om te gaan waar je heen wilt. Controle is de sleutel!

Nou, uiteindelijk kreeg ik eindelijk de kitesurfplank vast en begon de echte kitesurfles! Ik moet eerlijk zijn, ik was behoorlijk vreselijk en kon zeker geen van de mooie dingen doen die ik de man eerder zag doen, maar hey, het was mijn eerste poging. Na veel te lang buiten te zijn gebleven en lichte zonnebrand te hebben opgelopen, ging ik terug voor een welverdiend biertje en wat eten. Ik was helemaal verslaafd en geobsedeerd door het vinden van een plek om dit thuis te doen, zozeer zelfs dat ik bijna vergat dat ik zelfs maar een vriendin had, die veilig terugkwam uit de Everglades. Als je ooit de kans krijgt om kitesurfles te krijgen, vergeet geld, doe het gewoon. Dit is de toekomst!…..

Je glijdt over het water, berijdt rusteloze en eindeloze golven, terwijl de wind je voortstuwt en je uiteindelijk optilt en je in de lucht zweeft. En dan, net zo plotseling, sta je weer op het water, de golven woest duwen en trekken aan je en je houdt je vast met alles wat je hebt.

De extreme watersport die bekend staat als kitesurfen biedt deze intense ervaring waar steeds meer mensen toe aangetrokken worden. Om aan deze sport deel te nemen, heb je een kern van kracht nodig, een beheersing van angst en een grenzeloze behoefte aan opwinding en adrenaline.

Kitesurfen kan een erg moeilijke en gevaarlijke sport zijn, zelfs als je weet wat je doet. De beste manier om gevaren tijdens het kitesurfen te vermijden, is door voldoende lessen te nemen van een getrainde professional, te beginnen met het leren van de basis. Enkele van de basisprincipes van kitesurfen zijn onder meer het lanceren van een vlieger, vliegen, landen, controle over de bar en veiligheid.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de sport vanwege de intensiteit en schoonheid ervan en zijn gebiologeerd door bekwame professionals soepel over de golven te zien rijden en moeilijke trucs en salto’s in de lucht uit te voeren. Omdat kitesurfen een combinatie is van zowel kiten als surfen, moet je leren hoe je zowel de kracht van de wind als de kracht van het water kunt beheersen. Beide zijn extreem krachtige krachten die je zwaar kunnen verwonden als je niet weet hoe je met de elementen moet omgaan en ook als je geen veiligheidsmaatregelen neemt. Om de best mogelijke kitesurfervaring te hebben, moet je zo veilig en goed opgeleid mogelijk zijn.

De snelst groeiende watersport van de laatste jaren is kitesurfen. De vliegerwereld is heel bijzonder, maar net als bij veel buitensporten gaat het ook om de ‘dingen’ en de sensatie van de scheiding van de normale wereld.

Wereldwijd staan Cabarete, Cumbuco, Hurghada, Isla Margarita, Fuerteventura bekend om hun ideale omstandigheden.

Kitesurfen in het Caribisch gebied groeit snel en Aruba is een van de plekken waar je moet zijn.

Geschiedenis

Kitesurfen is een Nederlandse uitvinding. In de 19e eeuw werden vliegers gebruikt om boten te trekken. In 1977 was het de Nederlander Bert Panhuis die hem met een vlieger rechtop op het water voortsleepte.

Acht jaar later ontwierpen twee broers een vlieger met opblaasbare delen zodat ze direct vanaf het water konden starten.
De materialen worden nog steeds ontwikkeld en opnieuw ontworpen.

Rond 1996 begon het pionieren met kitesurfen, vooral in Zuid-Frankrijk en op Hawaï. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Hawaï.

Structuur

Voordat je hoog boven de zee hangt en een grote sprong maakt heb je al vele meters gesport.

Op Aruba, maar ook in Nederland of andere kitesurfspots in de wereld bieden scholen zogenaamde pakketten aan. In drie of vier lessen (a 1,5-2 uur) maak je je eerste zetten op het bord. Al het materiaal is bij de prijs inbegrepen en er zijn meerdere mensen die over je waken.

Bijna overal is dit de procedure:

1e sessie: Leren omgaan met de vlieger en het gevoel krijgen.

2e sessie: les bodydraggen. Laat tijdens deze les je lichaam meeslepen door het water hangend aan de vlieger en leer diverse bedieningselementen.

3e sessie: Waterstartles. Je eerste meters op het board.

De prijzen op Aruba zijn redelijk.

– Kitesurfpakket (3 lessen, in totaal vijf uur kitesurfen) rond de $ 350 – inclusief uitrusting en boot.
– Huur kitesurfmateriaal: 2 uur ca. $ 100,- (incl. materialen, boot).

Vlekken

De twee bekendste kitesurflocaties op Aruba zijn: Fisher Mans Huts (boven Marriott hotel) waar je alleen kunt Kiten voor 10.00 uur en na 16.00 uur en Boca Grandi (gevorderden). Aruba heeft het hele jaar door passaatwind (NO Passat) en de temperatuur is constant rond de 27 graden (watertemperatuur ongeveer 25 graden).

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.