Press "Enter" to skip to content

Ononderbroken voedingen ontwerpen voor datacenters

De moderne datacenters van vandaag staan voor een zware strijd. Alvorens zelfs maar aan stroombescherming te denken, hebben velen het moeilijk om zelfs maar voldoende toevoer voor hun uitgestrekte faciliteiten veilig te stellen. Onderzoeksorganisatie Gartner voorspelde dat tegen dit jaar van de huidige datacenters onvoldoende stroom- en koelcapaciteit zou hebben om aan de vraag te voldoen. Quocirca ontdekte dat 43% van de datacenters op de hoogte is van een naderende stroombeperking omdat ze hun limiet al hebben bereikt.

Dit is deels te wijten aan wildgroei van servers en een gebrek aan consolidatie tussen inkoop, applicatiebeheer en energieverbruik. Maar zelfs met een complete verandering in het beheer van datacenters, moeten stroomopwekking en -bescherming nog steeds hoger op de agenda van de directiekamer komen, aangezien hun bedrijven en die van hun klanten zo sterk afhankelijk zijn van DWE-stroomcontinuïteit.

De stroombeveiliging van datacenters moet gericht zijn op beschikbaarheid, redundantie, veerkracht en onderhoudbaarheid met ononderbroken stroomvoorziening in het centrum en als brug tussen netstroom en stand-bystroom (of het nu een dieselgenerator, brandstofcel of een andere bron is).

De belangrijkste eerste stap op weg naar ononderbroken stroom is het categoriseren van belastingen in kritieke, essentiële en niet-essentiële belastingen en vervolgens de grootte bepalen van de belastingen die UPS-bescherming rechtvaardigen in termen van energieverbruik. Kritieke belastingen (IT-infrastructuur, servers, netwerken, routers enzovoort) zijn degenen waar het bedrijf niet zonder kan. Ze vereisen UPS-bescherming en redundantie en kunnen zelfs een verlengde looptijd rechtvaardigen. Essentiële belastingen (bijvoorbeeld verwarming en noodverlichting) zijn die welke niet noodzakelijkerwijs rechtstreeks van invloed zijn op de bedrijfscontinuïteit, maar die mogelijk vereist zijn om gezondheids- en veiligheidsredenen. Mogelijk hebben ze UPS-beveiliging nodig om hun continuïteit te waarborgen totdat de generator start, maar hebben ze mogelijk geen redundantie nodig. Niet-essentiële verbruikers (printers, kantinefaciliteiten) kunnen bij stroomuitval tijdelijk uitvallen en hebben geen enkele vorm van UPS-beveiliging nodig.

Het dimensioneren van een ononderbreekbaar voedingssysteem kan lastig zijn. Als het aanzienlijk te groot is, zal het inefficiënt werken en meer kosten om te installeren. Omgekeerd brengt ‘undersizing’ het risico van overbelasting van het systeem met zich mee. Terwijl een online ononderbroken stroomvoorziening een ingebouwde automatische bypass heeft voor noodgevallen, is het een slechte gewoonte om dicht bij de ontwerplimieten te komen met regelmatige overbelastingen.

UPS-dimensionering: inzicht in het belang van ‘echte stroom’ is cruciaal voor de dimensionering van stroombeveiliging. Kilowatt (kW) is een maat voor het werkelijke vermogen dat door de belasting wordt getrokken, terwijl kilovolt-ampère (kVA) een maat is voor het schijnbare vermogen. Het verschil tussen de twee is de vermogensfactor (pf) en de grootte ervan vormt een uitdaging bij het specificeren van een UPS.

De grootste efficiëntie komt van het werken met een arbeidsfactor van 1,0 of ‘eenheid’. Er moet een ononderbroken stroomvoorziening worden gespecificeerd, met een zo hoog mogelijke uitgangsvermogensfactor. Een arbeidsfactor van 0,9 is de standaard die wordt gesteld door gerenommeerde UPS-fabrikanten zoals Riello UPS.

Stroombeveiligingssystemen moeten bestaan uit units met een ingangsvermogensfactor van niet minder dan 99%, waardoor gebruikers energieverspilling kunnen verminderen. De UPS van vandaag zou een kleine voetafdruk moeten bieden om niet te veel waardevolle rackruimte in beslag te nemen die inkomsten oplevert.

Een online of dubbele conversie-UPS wordt aanbevolen voor de bescherming van kritieke telecom- of datacenterbelastingen. De omvormer (die wordt gevoed wanneer de netvoeding aanwezig is via een gelijkgerichte netvoeding) voedt continu de belasting vanuit de UPS-batterij wanneer de netspanning uitvalt. De overgang van netstroom naar batterij is naadloos zonder onderbreking van de voeding, wat essentieel is voor dit type installatie.

 

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.